1. Home
  2. Knowledge base
  3. Domeinnamen & DNS-instellingen
  4. DNS-instellingen & nameservers
  5. Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Een Canonical Name Record of CNAME-record is een type DNS-record waarmee een aliasnaam wordt verbonden aan een echte, oftewel canonical, domeinnaam.

CNAME-records worden meestal gebruikt om een subdomein, zoals “www” of “mail”, te koppelen aan het domein waarin de content van dat subdomein wordt gehost.
Het meest bekende voorbeeld van een CNAME-record is de doorverwijzing van www.mijndomein.com naar mijndomein.com. Zo kan de website op twee manieren opgeroepen worden, mét en zonder www. ervoor.

Volg deze stappen in het controlepaneel om een CNAME-record in te stellen:

1. Ga naar “Mijn producten” > “DNS & forwarding beheer” > Klik op de knop “Beheer DNS” rechts van jouw domeinnaam.
  2. Kies in het menu links voor “CNAME-records”.
  3. Om een bestaand CNAME-record te wijzigen, kies de host die je wil wijzigen en klik op de 3 bolletjes rechts. Klik daarna op “Wijzig record”. Vul de nieuwe bestemming in en klik op “CNAME-record wijzigen”.

Om een nieuw CNAME-record toe te voegen, klik je bovenaan op “+ Toevoegen”. Geef een naam aan het subdomein of laat dit blanco als je het CNAME-record voor de domeinnaam zelf wil aanmaken. Vul de bestemming in en klik op “A-record toevoegen”

4. De wijzigingen worden geactiveerd. Denk eraan dat dit 1 tot 4u kan duren. Je kan de actieve records controleren via: http://whois.net

Tip: De TTL waarde mag je altijd op de standaardwaarde 3600 laten staan.

Wijzigingen aan je CNAME-records worden pas na 1 tot 4 uur actief
De distributietijd bedraagt meestal 1 uur, maar kan oplopen tot 4.

Geüpdatet op 7 oktober 2022