1. Home
  2. Knowledge base
  3. Domeinnamen & DNS-instellingen
  4. DNS-instellingen & nameservers
  5. Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Wat is een CNAME-record? Hoe kan ik het aanmaken / wijzigen?

Een Canonical Name Record of CNAME-record is een type DNS-record waarmee een aliasnaam wordt verbonden aan een echte, oftewel canonical, domeinnaam.

CNAME-records worden meestal gebruikt om een subdomein, zoals “www” of “mail”, te koppelen aan het domein waarin de content van dat subdomein wordt gehost.
Het meest bekende voorbeeld van een CNAME-record is de doorverwijzing van www.mijndomein.com naar mijndomein.com. Zo kan de website op twee manieren opgeroepen worden, mét en zonder www. ervoor.

Volg deze stappen in het controlepaneel om een CNAME-record in te stellen:

1. Ga naar “Mijn producten” > “DNS & forwarding beheer” > Klik op de knop “DNS & forwarding” rechts van jouw domeinnaam.
  2. Kies in het menu links voor “CNAME-records”.
  3. Om een bestaand CNAME-record te wijzigen, kies de host die je wilt wijzigen en klik op “Wijzig”.
    Vul de nieuwe bestemming in en klik op “Opslaan”.
    Een nieuw CNAME-record toevoegen doe je onderaan de lijst. Geef in het linker tekstveld het subdomein in zonder het hoofddomein (zie voorbeeld hieronder).
    Vul de bestemming in en klik op “Toevoegen”.
  4. De wijzigingen worden geactiveerd. Denk eraan dat dit 1 tot 4u kan duren. Je kan de actieve records controleren via: http://who.is/dns/ CNAME-records

Tip: De TTL waarde mag je altijd op de standaardwaarde 3600 laten staan.

Wijzigingen aan je CNAME-records worden pas na 1 tot 4 uur actief

De distributietijd bedraagt meestal 1 uur, maar kan oplopen tot 4.

Geüpdatet op 15 maart 2020