1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. SSL & HTTPS
  5. Wat betekent “SSL niet actief”?

Wat betekent “SSL niet actief”?

Snel even opfrissen: SSL (Secure Sockets Layer) is de standaardtechnologie voor het beveiligen van internetverbindingen en het beschermen van gevoelige gegevens die tussen twee systemen worden verzonden.

Wanneer we zeggen dat “SSL niet actief” is op een website, duidt dit op een aantal mogelijke problemen die zowel de veiligheid van de website als de privacy van de gebruikers in gevaar kunnen brengen.

In dit artikel krijg je naast meer info over deze term, ook inzichten in mogelijke oorzaken en gevolgen, net als oplossingen om het probleem op te lossen.

“SSL Niet Actief”: betekenis ervan uitgelegd

“SSL Niet Actief” betekent dat de communicatie tussen de browser van de bezoeker en de webserver niet versleuteld is met SSL. Met als gevolg een onbeveiligde verbinding waarbij gegevens, zoals persoonlijke informatie en inloggegevens, in zogenaamde platte tekst worden verzonden en potentieel kunnen worden onderschept door internetcriminelen.

Geen SSL: oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom SSL mogelijk niet actief is op een website:

• Geen SSL-certificaat geïnstalleerd: de webserver heeft geen geldig SSL-certificaat geïnstalleerd.
  • Verlopen SSL-certificaat: het SSL-certificaat van de website is verlopen en is niet vernieuwd.
  • Configuratiefouten: er zijn fouten geslopen n de configuratie van de webserver of het SSL-certificaat, waardoor de SSL-verbinding niet correct wordt opgezet.
  • Deels onveilige inhoud: de website laadt sommige bronnen (zoals afbeeldingen, scripts of stylesheets) over een onbeveiligde HTTP-verbinding, zelfs als de website zelf via HTTPS wordt geladen.

Geen SSL: gevolgen

Een website zonder SSL kan voor verschillende beveiligings- en privacyproblemen zorgen:

• Gegevensdiefstal: gevoelige gegevens kunnen gemakkelijk worden onderschept door hackers.
  • Verlies van vertrouwen: bezoekers kunnen waarschuwingen zien dat de website niet veilig is, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen en minder websiteverkeer.
  • Wettelijk niet in orde: websites die persoonlijke gegevens verwerken, moeten voldoen aan beveiligingsstandaarden zoals de GDPR, en het niet gebruiken van SSL kan leiden tot juridische problemen en hoge boetes.

Geen SSL: oplossingen

Lees: hoe pak je mixed content aan op je website?

Conclusie

Het moge duidelijk zijn: “SSL Niet Actief” op een website is een serieuze kwestie die de veiligheid en privacy van gebruikersgegevens in gevaar kan brengen.

Je moet er absoluut voor zorgen dat je site correct is geconfigureerd om SSL-encryptie te gebruiken. Dit beschermt niet alleen de gegevens van de gebruiker, maar versterkt ook het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je website.