1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. SSL & HTTPS
  5. Mag ik een niet-beveiligde website openen?

Mag ik een niet-beveiligde website openen?

Hoe belangrijk online veiligheid en privacy ook mogen zijn, soms kom je als internetgebruiker toch niet-beveiligde websites tegen.

Dat zijn websites die niet als veilig worden gemarkeerd. Dat komt meestal omdat deze sites gebruikmaken van het HTTP-protocol in plaats van het veiligere HTTPS. Dat betekent dat de data die tussen de website en de gebruiker worden overgedragen, niet versleuteld zijn.

Ons artikel bespreekt de risico’s van het openen van niet-beveiligde websites en geeft je tips over het bezoeken van zo’n sites.

Risico’s bij het openen van een niet-beveiligde website

1. Gegevensdiefstal

Omdat de gegevens die naar en van een niet-beveiligde website worden verzonden niet versleuteld zijn, kunnen duistere figuren gemakkelijker persoonlijke informatie onderscheppen, zoals inloggegevens, creditcardnummers en andere gevoelige data.

2. Manipulatie

Niet-beveiligde verbindingen zijn vatbaarder voor ‘man-in-the-middle’-aanvallen, waarbij een hacker de communicatie tussen de gebruiker en de website kan onderscheppen en manipuleren.

3. Verlies van vertrouwen

Bezoekers zullen al snel het vertrouwen verliezen in onveilige websites. Dat komt vooral omdat browsers dergelijke sites markeren als onveilig.

Openen van niet-beveiligde websites: neem je voorzorgen

1. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie

Vermijd het invoeren van persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden of financiële gegevens, op niet-beveiligde websites. Als je écht moet inloggen of je moet registreren, zorg er dan voor dat je de authenticiteit en betrouwbaarheid van de website verifieert.

2. Gebruik een veilige verbinding wanneer mogelijk

Zoek naar een HTTPS-versie van de website door handmatig “https://” voor de URL in te voeren. Sommige sites ondersteunen mogelijk zowel beveiligde (HTTPS) als niet-beveiligde (HTTP) verbindingen.

3. Overweeg het gebruik van een VPN

Een Virtual Private Network (VPN) kan helpen je gegevens te beschermen wanneer je op een niet-beveiligde website navigeert. Bijvoorbeeld door een versleutelde tunnel voor je internetverkeer te creëren.

4. Wees alert op browserwaarschuwingen

Browsers waarschuwen gebruikers wanneer ze op het punt staan een niet-beveiligde website te bezoeken. Neem deze waarschuwingen serieus en overweeg of het echt nodig is om door te klikken.

5. Update je browser

Zorg ervoor dat je browser up-to-date is. Dan kan je altijd rekenen op de nieuwste beveiligingsmaatregelen en waarschuwingssystemen.

Conclusie

Hoewel het navigeren op niet-beveiligde websites risico’s met zich meebrengt, kan je met de juiste voorzorgsmaatregelen deze risico’s minimaliseren.

Wees je bewust van de beperkingen van niet-versleutelde verbindingen en neem stappen om je persoonlijke informatie online te beschermen. Het is altijd beter om veiligheid boven gemak te stellen en te zoeken naar alternatieve, veiligere websites wanneer mogelijk.