1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. SSL & HTTPS
  5. Help, het SSL-certificaat op mijn website is verlopen!

Help, het SSL-certificaat op mijn website is verlopen!

Je SSL-certificaat verlopen, wat nu gedaan? Zorg zo snel mogelijk voor de vernieuwing of verlenging van je SSL-certificaat. Want als je SSL vervallen is, surfen bezoekers niet langer via een veilige HTTPS-verbinding naar je website.
Eens browsers dat opmerken, zullen ze je website als onveilig markeren. Dat schrikt potentiële klanten af. Voor je het weet verlies je inkomsten én je goede reputatie.

Hoe lang is een SSL-certificaat geldig?

De geldigheidsduur van SSL-certificaten is in de loop der jaren veranderd, voornamelijk vanwege de inspanningen om de veiligheid op het internet te verbeteren.

Vroeger waren SSL-certificaten voor langere tijd geldig. Maar tegenwoordig is dit beperkt tot 1 jaar. Deze wijziging is doorgevoerd om de veiligheid te verhogen door frequenter de authenticiteit en configuratie van websites te controleren en te vernieuwen.

Hoe verleng ik een SSL-certificaat?

Het SSL-certificaat op je website is standaard één jaar geldig. Nadien moet je je SSL-certificaat verlengen. Opgelet: daar komt meer bij kijken dan enkel en alleen je factuur betalen.

Werkwijze vernieuwen of verlengen SSL-certificaat

Zo verloopt de procedure om het SSL-certificaat op je website te verlengen:

1. Je krijgt een hernieuwingsfactuur
    Die komt 30 dagen voor je certificaat vervalt via e-mail. Met het betalen van die factuur is de kous nog niet af. Er volgt nog een nieuwe validatie van je SSL.
  2. Nieuwe validatie van je SSL-certificaat
    Alle voorafgaande checks die bij een SSL-certificaat horen, worden bij een verlenging opnieuw uitgevoerd. Bv. het vernieuwen van een DNS-record, de controle van je gegevens in de KBO …
    Die checks zijn afhankelijk van het soort validatie dat bij jouw certificaat hoort (domein-, organisatie- of uitgebreide validatie). Wij laten je weten welke checks uitgevoerd worden bij de vernieuwing van het SSL-certificaat op je website.

Hou er rekening mee dat de validatie van je SSL soms enkele dagen kan duren. Betaal daarom meteen je hernieuwingsfactuur en volg onze tips voor een vlotte validatie.

Mijn SSL-certificaat is verlopen, wat nu?

SSL-certificaat verlopen = website onveilig. Zo simpel is het. Enkel bij de vernieuwing van je SSL kan je website weer via een veilige HTTPS-verbinding bezocht worden.
In de tussentijd zullen internetbrowsers je bezoekers waarschuwen als ze je site willen bezoeken. De browser zal ze zelfs afraden om verder te surfen (zie afbeelding).
Een verlopen SSL-certificaat kan op die manier dramatische gevolgen hebben voor je bezoekersaantallen, nieuwe klanten, online omzet …

Voorkom die vervelende problemen door meteen je hernieuwingsfactuur te betalen eens je die ontvangt en volg onze tips om het valideren van je SSL-certificaat vlotter te laten verlopen.

Vind je je hernieuwingsfactuur niet meer terug? Contacteer ons supportteam voor hulp!

Tips voor een vlotte verlenging van je SSL-certificaat

Bij de verlenging van je SSL worden verschillende controles uitgevoerd door een externe partij. Om de verlenging van je SSL-certificaat vlot te laten verlopen, kan je enkele voorzorgen nemen. Dit zijn er drie:

• Betaal meteen je vernieuwingsfactuur. Zo loop je geen risico dat het validatieproces voor de vernieuwing van je SSL-certificaat pas klaar is nadat je SSL al vervallen is.
  • Zorg dat je jouw domeinnaam kan beheren. Je moet een CNAME-record toevoegen om te bewijzen dat het domein van jou is. Staat je domeinnaam bij Easyhost? Dan doen wij dat voor jou.
  • Heb je SSL met organisatievalidatie of uitgebreide validatie? Zorg dan dat je bedrijfsgegevens correct staan in de database van de KBO (of een andere publieke database). Jijzelf of je contactpersoon moet daar zijn telefoonnummer achtergelaten hebben. Zo loopt de (telefonische) validatie geen vertraging op.

Goed om weten: de validatie van je SSL wordt uitgevoerd door een betrouwbare, maar externe partij. Wij hebben zelf geen invloed op de duurtijd van de validatie.

Geüpdatet op 8 maart 2024