1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. Test je website voor je hem online zet

Test je website voor je hem online zet

Voor je een nieuwe of vernieuwde website online zet, is het altijd een goed idee om die eerst even te testen. Zo ben je zeker dat alles goed werkt.

Om je website vooraf te testen, pas je het hosts-bestand (hostfile) aan op je computer. Dat klinkt complex, maar met onze handleiding gaat het vlotter als je denkt.

Door het hosts-bestand aan te passen, kan je jouw website bekijken in de browser nog voor je er een domeinnaam aan gelinkt hebt. Of je test een lokale versie van je website voor je die effectief online zet.

Stap 1: zoek het IP-adres van je hosting op

Volg deze stappen in het controlepaneel:

1. Ga naar “Mijn producten” > “Webhosting” > Jouw domeinnaam.
  2. Bij het overzicht zie je het IP-adres van jouw webhostingpakket. Je hebt dit nodig voor de volgende stap.

Stap 2: Test je website op je computer door het hosts-bestand aan te passen

Volg deze stappen om je website te testen op Windows:

1. Ga naar je programma’s en zoek “Kladblok / Notepad”.
  2. In plaats van het programma meteen te openen klik je er op met je rechtermuisknop. In het menu dat verschijnt kies je voor “Als administrator uitvoeren”.
  3. Nu ga je naar “Bestand” > “Openen” en blader naar C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts
  4. Nu pas je het hosts-bestand (hosts file) aan. Geef het IP-adres in van je hostingpakket (zie vorige stap), gevolgd door je (sub)domeinnamen (telkens met een spatie tussen).
    Een voorbeeld met de website ninefortwo.be:

176.62.168.70 ninefortwo.be www.ninefortwo.be

Pas de domeinnamen aan naar je eigen domeinnaam met en zonder www. in het script

5. Voeg deze regel toe onderaan in het bestand.
  6. Sla het hosts-bestand op via “Bestand” > “Opslaan”.
  7. Sluit af via “Bestand” > “Sluiten” om het bestand veilig te verlaten.
  8. Na deze aanpassing surf je gewoon naar je domeinnaam op die computer om je website te testen.

Volg deze stappen om je website te testen op Mac:

1. Ga naar je programma’s en open “Terminal”.
  2. Kopieer volgend commando en plak het in Terminal. Bevestig met “Enter” om het uit te voeren.
    sudo nano /etc/hosts
  3. Mogelijk moet je hierna het wachtwoord van je computer invullen.
  4. Nu pas je het hosts-bestand aan. Geef het IP-adres in van je hostingpakket (zie vorige stap), gevolgd door je (sub)domeinnamen (telkens met een spatie tussen).
    Een voorbeeld met de website www.ninefortwo.be:

176.62.168.70 ninefortwo.be www.ninefortwo.be

Pas de domeinnamen aan naar je eigen domeinnaam met en zonder www. in het script

5. Voeg deze regel toe onderaan in het bestand.
  6. Sla het host-bestand op met “CTRL” + “O” in te geven.
  7. Het systeem zal vragen om een naam te kiezen voor je bestand. Verander de naam niet en druk op “Enter”.
  8. Sluit af met “CTRL” + “x”.
  9. Start je Mac computer opnieuw op.
Geüpdatet op 26 augustus 2021