1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. Terugkerende taken programmeren met Cronjobs

Terugkerende taken programmeren met Cronjobs

Een Cronjob is de goede manier om een terugkerende taak te programmeren die uitgevoerd wordt door een script dat op je account staat.

Cronjobs toevoegen via het controlepaneel

Volg deze stappen in het controlepaneel:

1. Ga naar “Mijn producten” > “Webhosting” > Klik op de knop “Beheer hosting” rechts van jouw domeinnaam.
  2. Kies in het menu links voor “Site instellingen”.
  3. Klik op het tabblad “Geplande taken” en klik vervolgens op “Cronjob toevoegen”.
  4. Selecteer de gewenste frequentie voor je cronjob (zie afbeelding).

Tip: in de titel bovenaan zie je de frequentie veranderen naar gelang je keuzes.

5. Kies onderaan de domeinnaam en voeg het pad toe waarnaar het script geüpload is.
  6. Voeg het script met de cronjob eerst toe aan je hostingomgeving.
  7. Klik op “Genereer geplande taak” om te bevestigen.
Kies de gewenste frequentie

Cronjobs toevoegen via SSH

Het voordeel van een cronjob die via SSH werd ingesteld is dat deze een twintigtal minuten kan blijven draaien vooraleer de server het script zal stoppen, tegenover slechts vijf minuten indien de cronjob werd ingesteld via het controlepaneel van de hosting.

Om een Cronjob toe te voegen via SSH moet je eerst SSH activeren. Daarna moet je het /etc/crontab bestand bewerken. We leggen uit hoe je dat doet.

Volg deze stappen om een cronjob toe te voegen via SSH:

1. Open uw Terminal app of uw Commandoprompt (Opdrachtregel).
  2. Vul volgend commando in:
    nano /etc/crontab
  3. Voeg je eigen cronjob toe. Controleer goed de juistheid van de cronjob syntax (zie voorbeeld).
  4. Bewaar het door op “CTRL” + “O” te klikken. Klik op “Enter” om te bevestigen. Sluit af met “CTRL” + “X”.
voeg eigen cronjob toe
Geüpdatet op 6 maart 2023