1. Home
  2. Knowledge base
  3. Webhosting
  4. SSL & HTTPS
  5. Hoe kan ik een gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat installeren?

Hoe kan ik een gratis Let’s Encrypt SSL-certificaat installeren?

Met een SSL-certificaat schakel je jouw website over van HTTP naar het beveiligde HTTPS. Bij onze hostingpakketten zit een gratis SSL-certificaat van Let’s Encrypt. Let’s Encrypt is standaard beschikbaar op elk nieuw besteld hostingpakket.

IN DIT ARTIKEL

Wat is Let’s Encrypt en wat is het voordeel?

Let’s Encrypt is een beveiligingsdienst die door verschillende grote IT-bedrijven ondersteund wordt zoals Google, Facebook, Cisco en Hewlett Packard Enterprise. Deze dienst biedt gratis SSL-certificaten aan. Het gebruik van SSL (Secure Socket Layer) waarborgt je dat je verbinding beveiligd is wanneer je een bepaalde website bezoekt. Het zorgt ervoor dat de verbinding tussen de website en de gebruiker tijdens het surfen versleuteld wordt.

Het is de beheerder van de website die een dergelijk SSL-certificaat moet bezorgen, wat de beveiligde verbinding mogelijk maakt. Voorheen moest er voor dit certificaat betaald worden.

Voordeel van Let’s Encrypt?

• Een betere beveiliging. De verbinding tussen gebruiker en server wordt versleuteld.
  • Geen “Onveilig” waarschuwing. Sommige browsers kunnen deze waarschuwing geven bij websites wanneer die niet beschermd zijn met SSL.
  • Een hogere SEO-ranking. Google heeft bevestigd dat een SSL-voorwaarde meespeelt in het ranking algoritme.
  • HTTP/2 comptabiliteit. Met een website, beschermd via SSL, kan je het HTTP/2 protocolgebruiken waardoor je pagina’s sneller en efficiënter laden.

Verschil met een betalend SSL-certificaat?

Premium SSL-certificaten bieden extra voordelen.

• De adresbalk van de browser geeft extra feedback over de eigenaar van de website. Dit schept meer vertrouwen. Sommige browsers kleuren de adresbalk zelfs groen.
  • Het certificaat wordt erkend door alle browsers, ook de oudere die niet langer door Let’s Encrypt ondersteund worden.
  • SSL providers valideren informatie over de eigenaar en het bedrijf, wat de gebruiker er nog meer van verzekert dat de site veilig is.
Tip: Activeer Let's Encrypt als back-up voor je extern SSL-certificaat.

Vervalt dat certificaat dan blijft je website draaien op HTTPS door Let’s Encrypt.

Activeer Let’s Encrypt via het controlepaneel

Is Let’s Encrypt nog niet geactiveerd op je hostingpakket? Activeer het gratis via het controlepaneel.

Volg deze stappen in het controlepaneel:

1. Ga naar “Mijn producten” > “Webhosting” > Jouw domeinnaam.
  2. In het menu links kies je voor “SSL & HTTPS”.
  3. Selecteer de website waar je het certificaat op wil toevoegen en klik op “Details”.
  4. Vink “Let’s Encrypt” en “Auto Redirect” aan. Deze wijziging kan tot 15 minuten duren. Daarna zal je website op HTTPS verschijnen.
Tip: Staat je website op HTTPS maar markeert je browser hem nog steeds als onveilig?

Controleer dan even op mixed content en verwijder indien nodig.
Indien u gebruik maakt van WordPress volstaat het de plugin Really Simple SSL te installeren en te activeren om het mixed content probleem te verhelpen.

Activeer Let’s encrypt wanneer je domeinnaam niet verwijst naar je hostingpakket (geavanceerd)

Bij Easyhost kan je Let’s encrypt activeren voor elke website op je hostingpakket. Zowel de hoofdwebsite als de subsites.

Maar je kan Let’s Encrypt niet activeren op een alias-domeinnaam van één van die websites. Dat is een probleem wanneer de domeinnaam van een website niet meer naar dat pakket verwijst. Bv. omdat je die domeinnaam niet meer gebruikt of dat hij tijdelijk nog naar een oude hosting (website) moet verwijzen.

Wil je in dat geval toch dat je website bereikbaar is via een bepaalde alias-domeinnaam met Let’s Encrypt geactiveerd, dan is er een omweg mogelijk.

In het voorbeeld hieronder gaan we uit van deze situatie:

Ninefortwo.be = de domeinnaam die niet naar de hosting verwijst
Ninefortwo.info = de domeinnaam waarvoor we let’s encrypt willen activeren

Volg deze stappen in het controlepaneel

1. Maak een extra subsite aan op het hostingpakket waar je website op staat.
    In ons voorbeeld is dit het hostingpakket ninefortwo.be.
  2. Kies om een subsite aan te maken met een “Andere domeinnaam”.
    In ons voorbeeld vullen de nieuwe domeinnaam in: ninefortwo.info.
  3. Kies om de subsite te “Koppelen aan andere map”.
  4. In het invulveld vul je de map in waar de website oorspronkelijk in zit.
    Meestal is dit de map waar de hoofdwebsite in zit, namelijk “/www”.
  5. Je instellingen zouden er als volgt moeten uitzien, zie afbeelding.
    Klik onderaan op “Domeinnaam toevoegen” om de subsite aan te maken.
  6. Kies nu in het menu links voor “SSL & HTTPS”.
  7. Klik op “Details” naast de domeinnaam die je net hebt toegevoegd als subsite.
    In ons geval is dat ninefortwo.info.
  8. Vink “Let’s Encrypt” en “Auto Redirect” aan.
    Deze wijziging kan tot 15 minuten duren. Daarna kan je de nieuwe website testen met HTTPS via de normale domeinnaam (in ons geval ninefortwo.be).
Geüpdatet op 27 maart 2020