Drush op Drupal gebruiken

Deze tutorial is van toepassing voor Drush v.7 voor Drupal v.7 en v.8

De naam Drush is afkomstig van DRUpall SHell. Drush is een commandolijn tool die je kan gebruiken om met jouw Drupal CMS te communiceren.

Je kan Drush gebruiken om Drupal te beheren en:

• Fouten en problemen op te sporen en op te lossen
  • De gewone interface van Drupal te omzeilen wanneer de backend niet beschikbaar is
  • Regelmatig onderhoud en update-taken uit te voeren

Dit artikel bevat verschillende handige commando’s, maar de lijst is niet uitputtend. Klik op de link om meer Drush commando’s te ontdekken.

IN DIT ARTIKEL:

Hoe kan ik Drush gebruiken?

Drush is geïnstalleerd in alle webhosting pakketten bij Easyhost. Je moet enkel inloggen in jouw account via SSH. Werk je met Windows, dan kan je een gratis SSH client gebruiken zoals Putty. Voor Linux en Mac gebruik je gewoon jouw terminal.

Alle volgende Drush commando’s moeten uitgevoerd worden vanuit de directory waarin jouw Drupal website geïnstalleerd is. Om van directory te wisselen, gebruik je het cd commando, bijvoorbeeld:

cd www/

Algemene commando’s in Drush

Installeer Drupal met Drush

Dit zal een blanco Drupal website installeren in de directory vanwaar je het commando uitvoert.
Denk eraan dat dit enkel werkt bij gebruikers die root access hebben, dus niet bij shared hosting. Wie een shared hosting gebruikt kan gewoon de CMS installer gebruiken in het controlepaneel

drush site-install --db-url=mysql://root:pass@localhost:port/dbname

Drush status

Het volgende commando geeft je informatie over de website in de huidige directory, zoals de Drupal versie, informatie over de database, het thema, het bestand met de instellingen en de PHP-configuratie.

drush status

Leeg de Drupal cache

drush cc all

Commando’s voor het beheer van gebruikers in Drush

Een standaard gebruiker aanmaken

Dit commando zal een nieuwe gebruiker aanmaken met als gebruikersnaam “username”, met standaard permissie en met het vermelde e-mailadres en wachtwoord.

drush user-create username --mail="email@example.com" --password="password"

Een gebruiker wissen

Dit commando zal de gebruiker met de vermelde gebruikersnaam wissen – in dit geval “username”.

drush user-cancel username

Het admin wachtwoord bewerken

Dit commando zal het wachtwoord voor de gebruiker “admin” wijzigen en het instellen op “new_pass”

drush user-password admin --password="new_pass"

Als admin inloggen via een bepaalde URL

Dit commando genereert een eenvoudige sign-in link om in te loggen met admin rechten via een http-adres. Kopieer en plak de aangemaakte ULR in jouw browser, en je zal onmiddellijk naar het admin gedeelte van jouw Drupal gebracht worden, als admin. Je kan het admin wachtwoord en alle andere details wijzigen.

drush uli -l yourdrupaldomainname.extension

Database commando’s in Drush

Een database legen

Dit commando zal de database legen die gekoppeld is aan jouw Drupal website in de huidige map.
!Let op! Deze actie zal jouw website uitschakelen.

drush sql-drop

Een database exporteren via Drush

Gebruik het volgende commando om een database export aan te maken met de huidige datum als bestandsnaam.

drush sql-dump | gzip --stdout > $(date +\%Y-\%m-\%d-\%H-\%M-\%S).sql.gz

Een database importeren via Drush

Gebruik het volgende commando om een sql dump met de naam “dump.sql” te importeren in jouw Drupal database.
Tip: Wanneer je het importeren van het bestand uit de vorige stap uittest, zorg er dan voor dat je het eerst unzipt, met het commando gunzip

gunzip dump.sql.gz
drush sql-cli < dump.sql

Update Drupal via Drush

Ontdek de beschikbare updates voor Drupal via Drush

Gebruik dit commando om te zien of er een nieuwe versie van Drupal beschikbaar is:

drush up -n | grep available

Een update in Drupal via Drush

Gebruik dit commando om de core / een module / thema in zowel de code als de database te updaten:

drush up

Het volgende commando zal bijvoorbeeld de Drupal code updaten:

drush up drupal

Gebruik dit commando om de core / een module / thema in de code te updaten maar niet in de database:

drush upc

Gebruik dit commando om de core / een module / thema in de database te updaten maar niet in de code:

drush updated
Geüpdatet op 30 maart 2020